Kínai éttermek és ételek

Nem csak a fővárosban, de országszerte kínai éttermek tárházával találkozhatunk. Leginkább kétfajta irányvonal jellemző: vannak hagyományos, kínai kultúrát tükröző kínai éttermek, illetve gyorsétteremként működő, akár utcai árusítású, büfészerű kínai éttermek. Utóbbival leginkább az utcákon, aluljárókban és első számú helyükön, a plázákban találkozhatunk. Ezek jellemzője, hogy ételkínálatuk sokkal inkább igazodik a globalizálódó világhoz és annak igényeihez. Az ételek alapanyagait tekintve a kínai konyha köszön vissza, azonban fűszerezésében és egyéb alapanyagokat tekintve már nem a tradicionális kínai ételek ízeit tükrözi. A kínai gyorséttermek további jellemzője, hogy olyan kínai ételeket kínálnak, amelyek elkészítése jóval gyorsabb és egyszerűbb, ezzel gyorsítva az elkészítés idejét.

A tradicionális ázsiai éttermek, a gyorséttermekkel ellentétben jóval szélesebb és kevésbé globalizálódott igényeknek megfelelő ételkínálattal rendelkezik. Általában az étterem kinézetében, berendezésében és a felszolgáló személyzet tagjaiban is a kulturális elemek köszönnek vissza. Jelentős elterjedésük az utóbbi 20 évre tehető, mivel ekkor érkezetett rengeteg kínai bevándorló az országba.

 

Kínai ételek

A kínai konyha, mint megnevezés elég általános, valójában egy rendkívül sokszínű konyhát jelent. Gasztronómiáját tekintve 8 különböző konyhára osztható, területi elhelyezkedés, régió alapján.
Önmagára, mint kínai konyhára leginkább az jellemző, hogy alapanyagait tekintve a rizs vagy tésztafélék dominálnak, kiegészítve feltétekkel: húsokkal és zöldségekkel. Az éghajlatból adódóan délen inkábba rizs alapú ételek a jellemzőek, míg északon a tésztaételek a gyakoribbak. Húsokat tekintve pedig, ahogy egyre jobban haladunk a vízparti, tengerparti régióktól a belső régiók felé, úgy váltják fel a hal feltéteket a különböző húsok. Az ország nyugati részén pedig a birkahús dominál. Kedvelt wok ételeink, és maga a wok használata az északi területeken terjedtek el, így onnan származnak.
Ezek közül a köztudatban leginkább jelen lévő kínai konyha fajta a Szecsuán tartományról elnevezett szecsuáni konyha. Bár földrajzilag a délnyugati régiót erősíti, mégis a szecsuáni ételek nagy részénél a wok készítés dominál. Jellegzetessége az égő, csípő ízélmény, mely a szecsuáni chilinek és borsnak köszönhető. A csípősségen kívül húsok tekintetében is kitűnik a többi régió közül: gyakrabban és előszeretettel használják a marhahúst.

A nálunk szokásos leves és főfogás sorrendisége teljesen felborul a kínai és többi ázsiai konyhában. A levesek más funkciókat látnak el és inkább a számunkra főételnek tartott étel után fogyasztják.

Nemzeti ételük pedig a pekingi kacsa. Leginkább elterjedt és legnépszerűbb kínai ételek a kínai éttermek ételkínálatából: tavaszi tekercs, kantoni tésztaleves, erős-savanyú leves, szecsuáni pirított tészta, zöldséges pirított tészta.

1404481425_tmp_Szecsu