Praesent iaculis ac lacus non rhoncus

 

Ázsiai éttermek

Ha ázsiai éttermekre vagy ételekre gondolunk, a köztudatban leginkább Délkelet-Ázsiai országainak gasztronómiáját értjük. A világszerte, így itthon is elterjedt ázsiai éttermek nagy része főként kínai, japán, vietnámi, koreai és thai ételeket kínál.  Vannak külön, egy-egy ország gasztronómiájára specializálódott éttermek: kínai éttermek, japán éttermek, vietnámi, koreai és thai éttermek, de a konyhák keveredése is jellemző. Az ázsiai éttermeket ezen kívül, a kiszolgálás környezete, folyamata és időigényessége alapján is csoportosíthatjuk. Így találkozhatunk hagyományos, elegánsabb ázsiai éttermekkel, míg a gyorséttermek mintáját követve, ezen a területen is találunk számos ázsiai éttermet. Ez leginkább az utcai árusítás, és a plázák térhódításával terjedt el. Kialakulásukat tekintve a rendszerváltást követő időszakban, de főként a ’90-es évek végén jelentek meg, és nyíltak meg nagy számban, de keresletük és népszerűségük töretlen fejlődésének köszönhetően a mai napig újabb és újabb ázsiai éttermek nyílnak meg országszerte. Bár konyhájukat összefoglaló néven ázsiai konyhának szoktuk hívni, és bár az alapanyagok és a fűszerezés több gasztronómia kapcsán is egyezést mutat, mégis észrevehető és jelentős különbségek vannak az egyes országok ízvilágát tekintve. Ezekről a különbségekről és jellemzőkről az egyes országok konyháját bemutató részekben olvashat részletesebben. Az ázsiai éttermek nagy része feltűnteti az ételek gasztronómiai hovatartozását, de találhatunk ellenpéldát is. A következő ismertető ebben nyújt segítséget.

 

Kínai éttermek és ételek Japán éttermek és ételek Koreai éttermek és ételek Thai éttermek és ételek

Kínai éttermek és ételek

Japán éttermek és ételek

Koreai éttermek és ételek

Thai éttermek és ételek

 

Ázsiai levesek

Délkelet-Ázsiában – tőlünk eltérően – más szerepet játszanak a levesek az étkezések során. Míg nálunk előételként fogyasztjuk, úgy ők főételként is tekintenek rá. Ez nem minden levesükre igaz, vannak ugyanis olyan ázsiai levesek, amelyek kevésbé laktatóak, így a fogások elválasztására fogyasztják őket, szétválasztva vele az ízeket. Ázsia országainak leveseiről elmondható, hogy minden nemzet más ízvilágot tükröz. Minden országnak megvan a maga specialitása és összetéveszthetetlen íze.

 

koreai levesek japán levesek thai levesek kínai levesek vietnámi levesek

Koreai levesek

Japán levesek

Thai levesek

Kínai levesek

Vietnámi levesek

 

Ázsiai ételek

Ázsia világa gasztronómiai szempontból az egyik legszínesebb térségnek mondható. Érdekes, hogy ugyanazon alapvető alapanyagok felhasználásával, országonként mennyire meglepő és egyben egészen másfajta ízvilágot képesek alkotni. Minden egyes délkelet-ázsiai ország konyhájában megvannak a domináns karakterek és alapanyagok, de még így is rengeteg ételkülönlegességgel rukkoltak elő. Nagy részük kevésbé elterjedt és ismeretlen a világ többi része számára, de vannak kuriózumnak számító ételspecialitások, amelyek már bejárták és meghódították az egész világot, széles rajongótábort állítva maguk mögé.

 

pad thai risztészta wok ételek sushi kínai pirított tészta

Pad Thai

Rizstészta

Wok ételek

Sushi

Kínai pirított tészta